Začetek Sončna pot d.o.o.

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Razpis za obnovitveno rehabilitacijo - zdravstveno terapevtske kolonije za otroke in mladostnike za leto 2024 PDF Natisni E-pošta

ZTK Soncek 23 2024-2Razpisujemo program obnovitvene rehabilitacije - zdravstveno terapevtskih kolonij za leto 2024. Kolonije so namenjene osebam s cerebralno paralizo in jim po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sofinancira obnovitveno rehabilitacijo (udeležba z napotnico).

Načrtujemo izvedbo štirih kolonij za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo in njihove starše v trajanju po 7 dni v poletnem času.

 

 

 

TERMINI

Obdobje Lokacija Udeleženci Vodja Kontakt vodje Rok prijave
23.6. do 30.6.2024 Rovinj – Centar Mare Samostojna, otroci in mladostniki brez udeležbe staršev Sonja Kerhe, organizacijski vodja 041–398-841 (Sonja)
070 989 736 (pisarna društva)
30.04.2024 oziroma do zapolnitve termina
27.7. do 3.8.2024 Center Sonček Elerji (Premačan) - zgornja hiša Otrok s starši
(predšolski, mlajši šolski)
Andrejka Horvat 031-843-142 30.04.2024 oziroma do zapolnitve termina
18.8. do 25.8.2024 Rovinj – Centar Mare Samostojna, otroci in mladostniki brez udeležbe staršev Sonja Kerhe, organizacijski vodja 041–398-841 (Sonja)
070 989 736 (pisarna društva)
30.04.2024 oziroma do zapolnitve termina
25.8. do 1.9.2024 Pašman - Barotulj Samostojna, mlajši odrasli Branko Berlič, vodja 041–625 994 30.04.2024 oziroma do zapolnitve termina
8.9. do 15.9.2024 Rovinj – Centar Mare Samostojna, otroci in mladostniki brez udeležbe staršev Sonja Kerhe, organizacijski vodja 041–398-841 (Sonja)
070 989 736 (pisarna društva)
30.04.2024 oziroma do zapolnitve termina

 

NAČIN, POGOJI IN ROK PRIJAVE

 

PRIJAVNICA:

(PRIJAVNICA je v doc in pdf obliki in je priložena od spodaj – izpolnjeno jo prosim pošljite nazaj na društvo na e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. s pripisom KOLONIJA PRIJAVA.

Prosimo vas, da se prijavite čim prej, oziroma ROK PRIJAVE je do konca meseca aprila 2024, da lahko ustrezno kvalitetno pripravimo program in spremljevalce glede na posameznega udeleženca.
V kolikor imate dodatna vprašanja o poteku in izvedbi kolonij, kontaktirajte želenega vodjo kolonij (telefonska števila v tabeli) oziroma društvo na 02/252-22-528 ali na 070 989 739 (pisarna društva Sonček-MDCP.

 

NAPOTNICA

Pogoj za udeležbo v koloniji je napotitev oziroma napotnica triažnega zdravnika (npr. v Mariboru dr. Flakus, dr. Korajžija, itn). Glede pridobitve napotnice se pogovorite z vodjo kolonije ob prijavi. Triažni zdravnik izstavi napotnico na podlagi upravičenosti do udeležbe v koloniji na osnovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določata, da se v kolonijo lahko vključijo otroci in mladostniki s cerebralno paralizo.

 

SAMOPRISPEVEK

Kolonije se financirajo na podlagi prijave Zveze Sonček na razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, lastne udeležbe in iz donacij društvu. Ker država (napotnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje) običajno krije ca 50 % stroškov – čeprav izberemo cenovno zelo ugodne destinacije – preostali del stroškov krije društvo z donacijami in lastno udeležbo (s prispevki staršev).

 

PREVOZ na lokacijo Pašman in Elerje je v lastni režiji. Društvo tudi ne zagotavlja prevoz za električne vozičke na ostale lokacije.

 

OSTALE INFORAMCIJE

Za udeležence kolonij iščemo tudi spremljevalce, ki se lahko prijavijo preko prijavnice PRIJAVE SPREMLJEVALCI, ki je spodaj priložena. Za udeležbo v zdravstveno terapevtski koloniji kot prostovoljci ali v obliki obveznih izbirnih vsebin tekom šolanja ipd., prosim pišite neposredno vodji kolonije ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer bomo skupaj preučili možnost udeležbe.

Pridružujemo pa si pravico do odpovedi terminov ali udeležbe v primeru nezadostnega števila prijavljenih, ne zagotavljanja kadra za izvedbo ali razmer, ki bi onemogočile izvedbo.

 

CILJI IN NAMEN PROGRAMA

Cilji programa za otroke s cerebralno paralizo:

 • dopolnjevanje zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo ter omogočanje udeležbe tudi sorojencem, obema staršema pa tudi starim staršem;
 • razbremenitev družine ter spodbujanje in pomoč pri njenem vključevanju v okolje;
 • ohranjevanje telesnega in psihičnega zdravja vseh članov;
 • prizadevanje za večjo samostojnost otroka;
 • program je namenjen osebam z boleznimi centralnega in perifernega živčnega sistema (cerebralna paraliza).


Namen je seznanjanje staršev z vzroki, oblikami in s posledicami cerebralne paralize pri njihovem otroku ter učenje za obvladovanje le-te in o možnih oblikah pomoči. Kolonije omogočajo medsebojno druženje staršev, izmenjavo izkušenj in usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti.

 

Osnovna vsebina programa zdravstveno-terapevtske kolonije je:

 • timska diagnostična obravnava;
 • vsakodnevne individualne obravnave pri različnih terapevtih;
 • skupinske psihosocialne obravnave in družabne aktivnosti, ki jih vodijo usposobljeni terapevti;
 • otrokovo učenje samostojnosti in pridobivanje izkušenj izven družine v družbi sovrstnikov;
 • sprostitvene in rekreativne dejavnosti za otroke in za starše;
 • »Šola za starše« – usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma; učenje za življenje.


Ko otrok s cerebralno paralizo doseže stopnjo razvoja, ki mu omogoča osamosvajanje, ga vključimo v zdravstveno terapevtsko kolonijo brez spremstva staršev.

 

Cilji kolonij za starejše otroke s cerebralno paralizo brez spremstva staršev:

 • emancipacija otroka od staršev, osamosvajanje otroka kot predpriprava za samostojno učenje, življenje in delo; navajanje na življenje in delo v skupini;
 • učenje rekreativnih in sprostitvenih dejavnosti, tako individualnih kot skupinskih;
 • utrjevanje zdravja. 

 

Prijavnice

 

ZTK - ELERJI

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)

 

ZTK - PAŠMAN

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)

 

ZTK - ROVINJ

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD) 

 

ZTK ZA SPREMLJEVALCE; ELERJI, PAŠMAN, ROVINJ

indent1 Prijavnica (PDF)

indent1 Prijavnica (WORD)