Začetek VDC Sonček

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

VDC Sonček PDF Natisni E-pošta

Center Sonček Maribor, Cesta XIV. divizije 48a, 2000 Maribor
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
tel.: 02 48 00 680, 48 00 682, faks: 02 48 00 681

 


 

Center nudi naslednje storitve: zaposlovanje pod posebnimi pogoji v enoti VDC, prevozi invalidov, svetovanje in izobraževanje, izposoja strokovnih knjig in videofilmov, počitniško varstvo, program aktivnega preživljanja prostega časa.

Dejavnost varstveno – delovnega centra (VDC) Sonček je namenjena odraslim osebam, ki se zaradi svoje invalidnosti ne morejo zaposliti niti na odprtem trgu delovne sile niti v podjetjih za zaposlovanje invalidov in so pridobili status invalida po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb. VDC je organiziran v desetih enotah, ki so sestavni deli desetih centrov Sonček.

Zveza Sonček ima koncesijo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za program varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji, ki se ga izvaja v VDC za 139 oseb.


Izvajanje programa varstva, vodenja in zaposlovanja pod posebnimi pogoji v VDC Sonček pomeni dopolnitev in širitev javne mreže ter zagotavljanje pogojev za možnost izbire. Temelji na načelih normalizacije ter zagotavljanja enakih možnosti in individualnega pristopa k posamezniku, pravice do odraslosti ter mnogokrat tudi razbremenitev družine. Pomeni zagotavljanje možnosti za uresničitev potreb po usposabljanju in zaposlovanju širšega kroga odraslih ljudi z invalidnostmi.


Trenutno so osnovni proizvodni program ročno izdelane voščilnice, v posameznih enotah pa izdelujejo tudi druge izdelke po naročilu (slike na svilo, izdelke iz gline, lutke, ročno tkane prtičke, slike na steklo) in opravljajo nekatere storitve (administrativne storitve za Zvezo Sonček, popravilo knjig, sitotisk...).